UNGERSKA MAT & VIN VECKOR 2018 / HUNGARIAN FOOD & WINE WEEKS 2018

UNGERSK MENY  * HUNGARIAN MENU

APERITIF / FÖRE / BEFORE

MOUSSERANDE VIN DEMETER FURMINT BRUT, 95:-

SPARKLING WINE DEMETER FURMINT BRUT, 95:-

Förrätt / Starter

UNGERSK GULASCHSOPPA med GRÄDDFIL & PICKLAD RÖDLÖK, BRÖD och PAPRIKA FÄRSKOST

HUNGARIAN BEEF GOULASH SOUP with SOUR CREAM, PICKLED RED ONION, BREAD & PAPRIKA CREAM CHEESE

VINTIPS: SOLTÉSZ EGRI BIKAVER 2015, 90:-

Huvudrätt / Main

PEPPARGRILLAD KYCKLINGFILÉ med PAPRIKASÅS, KUMMINGURKA och KLYFT POTATIS

BLACK PEPPER GRILLED CHICKEN FILLET with PAPRIKA SAUCE, CARAWAY PICKLED CUCUMBER and DICED POTATOES

VINTIPS: (VITT) BARTA FURMINT 2016 (EKO), 100:- ELLER (RÖTT) VIDA KADARKAJA 2016 (EKO), 100:-

DEssert

CHOKLADGLASS med MARSALAVIN & HASSELNÖTTER, RULLAD I KAKAO med VARM FIKONSYLT & MINI MARÄNGER

TARTUFO CLASSICO with MARSALA WINE, HAZEL NUTS, CACAO POWDER and WARM FIGJAM & MINI MERINGUE

VINTIPS: ROYAL TOKAJI 5 PUTTONYOS ASZÚ 2008, 60:- (6 cl)

* * *

3-RÄTTERS MENY 395:- KR

VINPAKET 295:- KR

3-COURSE MENU: 395 SEK per PERSON * WINEPACKAGE: 295 SEK

 

 

UNGERSKA MAT & VIN VECKOR 2018 / HUNGARIAN FOOD & WINE WEEKS 2018

UNGERSKA VINER * HUNGARIAN WINES

BUBBLOR / BUBBLES

MOUSSERANDE VIN DEMETER, 95:- / SPARKLING WINE DEMETER, 95:-

Ungern, MAD/Tokaj, 100% Furmint

Demetervin en av de tre bästa vinhusen i MAD/Tokaj och betraktas just nu som den mes hippa peszgö som ska drickas på de olika vinbarerna i Budapest. Det är Demeter Endre som står bakom Demetervin. Det finns tre odlare med namnet Demeter i Ungern men bara en Demetervin.

VITT / WHITE

PRESELÖ MUSCAT LUNEL 2017 – NATURVIN, 95:-

Ungern, Tokaj, 100% Muscat Blanc

Ett torrt, friskt och fruktigt vin. Aromatisk och förförisk. Passar bl.a. fisk, skaldjur, eller bara som ett glas vitt vin.

BARTA FURMINT 2016 – NATURVIN, 100:-

Ungern, MAD/Tokaj, 100% Furmint

Barta pince är en av de tre bästa odlarna av vita viner i regionen. Ett torrt, elegant och välbalanserad årgång av Furmint. Ett vin att njuta av till rätter av fisk eller kyckling eller som ett glas gott vitt vin.

RÖTT / RED

SOLTÉSZ EGRI BIKAVÉR 2015, 90:-

Ungern, Eger, Blaufränkisch/Kékfrankos 40%, Blauburger 20%, Zweigelt 20%, Cabernet Sauvignon 20%

Ett välbalanserat och harmoniskt vin med bra syra struktur. Med smak av mogna bär och fruktiga dofter. Ett modernt och ungdomligt vin. Passar bl.a. till olika rätter av fisk eller gryta eller kalv.

VIDA ÖREGTÖKEK KADARKAJA 2016 – NATURVIN, 100:-

Ungern, Szekszard, Kadarka 100%

Gammal odling med ca 100 år gamla vinrankor i södra delarna av Ungern. Ett väldigt elegant, lätt och friskt vin med fina toner av röda bär. Passar bl.a.  till lamm, fågel, fläskkött eller fiskrätter.

MAYER KOPÁR CUVÉE 2013 – NATURVIN, 120:-

Ungern, Villány, 40% Cabarnet Sauvignon, 30% Merlot, 30% Cabernet Franc

Vinet kommer från ett av det bästa odlingsområdet i södra Ungern. Alla tre druvsorterna är skördade och därefter jästa tillsammans. Det är ett kraftfullt och välbalanserat vin med doft av kaffe och rostade kakaobönor, med härliga syror och mogna tanniner.  Passar till alla rätter som kräver ett kraftfullt vin av högsta klass.

SÖTT / SWEET

ROYAL TOKAJI 5 PUTTONYOS ASZÚ 2013, 60:- (6 cl)

Ungern, Tokaj, Furmint, Hárslevelű, Muscat

En härlig näsa av honung och persikor, ömtålig och graciös på gommen med spår av citrusfrukter och kryddor. Mycket elegant och perfekt balans med en uppfriskande, skarp lång finish. Passar till choklad, ost, frukt, aperitif, foie gras.